Zhodnocení podzimní sezóny mládeže

S koncem roku je zvykem bilancování a zhodnocování a ani my nebudeme výjimkou. Než se ale vrhneme k jednotlivým kategoriím, tak bych chtěl za všechny trenéry a vedení klubu poděkovat všem rodičům, které nám svěřili děti, abychom se podíleli na jejich výchově. Je to pro nás obrovský závazek a i když to všichni trenéři dělají ve volném čase, tak to ani jeden z nás nebere na lehkou váhu a dětem se snažíme předat to nejlepší z nás. Největší odměnou pro nás je vidět, jak se děti rozvíjí a hlavně, že je to baví. A to, že jich stále přibývá nám tak nějak dodává sebevědomí, že to neděláme úplně špatně. 🙂

To ale neznamená, že se nechceme zlepšovat – stále pracujeme na vzdělávání trenérů, zavádíme program dlouhodobého rozvoje hráče, snažíme se nabrat nové trenéry a to vše pro to, abychom děti rozvíjeli stále lépe a z nich aby vyrostly silné osobnosti s láskou ke sportu – ať už se budou v budoucnu věnovat čemukoliv. To je náš hlavní cíl!

Zároveň bych chtěl tímto poděkovat také trenérům – dámy a pánové, odvádíte skvělou práci! Jsem si jist, že nejen vedení klubu, ale především děti a jejich rodiče si obrovsky váží toho, že věnujete svůj volný čas dětem a klubu. Děkujeme!

A teď už tedy k hodnocení sezóny – nejdříve celkově za mládež. Nemohu začít jinak, než že se podařila úžasná věc – na podzim jsme dosáhli 100 členů v mládežnických kategoriích, což je na Přelouč myslím téměř nadpozemská událost. Je skvělé, že se nám daří eliminovat předsudky spojené s tímto krásným sportem.

Podzimní sezónu jsme tradičně zahájili na konci prázdnin ve Břehách na soustředění mládeže, kterého se zúčastnili i hráči a trenéři z klubu Rugby Babice, se kterými již delší dobu spolupracujeme a oboustranně máme radost, že toto spojení funguje a přináší nejen sportovní zlepšení, ale také nové vztahy a přátelství. Soustředění proběhlo bez sebemenších problémů, užili jsme si kromě spousty tréninků také paintball, plavání, ohýnek, opékání buřtů, zpívání s kytárkou, kino, stolní fotbálek, stezku odvahy, ragbyathlon a další spoustu zábavy. Čtyři dny uběhly jak voda a my se mohli se začátkem školního roku vrhnout do nové sezony s novým složením našich kategorií, protože v tomto období dochází k posunu dětí do starších kategorií.

Kategorie U4/U6

Trenéři: Kamila Moníková, Martin Kohout

Tato nejmladší kategorie je stále ještě trochu v plenkách – tedy ne děti, ty už plenky nenosí, ale kategorie jako taková vznikla v podstatě na jaře tohoto roku. Je naprosto úchvatné, kolik dětí a rodičů se podařilo Kamče a Martinovi zaujmout a tato kategorie má přihlášených 19 dětí, což je pro start opravdu skvělé. V této kategorii jde hlavně o zábavu, aby to děti bavilo a při trénincích je kladen důraz na hry, které rozvíjí především všeobecný pohyb a koordinaci. V jarní části se zúčastnili tří turnajů, v Přelouči, na Tatře a v Babicích. V podzimní části po odchodu ročníku 2016 do vyšší kategorie, kde „zůstaly“ tří a čtyřleté děti se už na turnaj nepodařilo odjet. Nicméně v jarní části sezóny je hlavní cíl se zapojit do turnajových klání a porovnat se s konkurencí. Přeji dětem i trenérům, aby je neopouštěla radost a nadšení.

Kategorie U8

TRENÉŘI: Pavel Křivčík, Milan Novák

V této kategorii máme přihlášených 17 dětí, což je naprosto super, nicméně na tréninky chodí sotva polovina a na turnaje ještě méně. Pokud děti nechodí na tréninky pravidelně, tak není možné je naučit základní herní prvky a účast na turnaji pak nemá smysl. Děti jsou velice šikovné, takže pokud zlepšíme docházku, tak jsem si jistý, že na jaře už budeme ukazovat na turnajích naší sílu a schopnosti. Ragby je týmový sport a každý jednotlivec je součástí tohoto týmu. Na každém jednotlivci vše stojí a také padá. Ne nadarmo je „soudržnost“ jedním z hlavních principů ragby. Apeluji tedy především na rodiče – pojďme zlepšit docházku na tréninky a především na turnaje – protože tato smečka malých bizonků má obrovský potenciál – ale pouze spolu dohromady.

Kategorie U10

TRENÉR: Jan Šmíd

Na jaře jsme se i v této kategorii potýkali s nepravidelnou docházkou, to se nám ale podařilo úžasně zlepšit a na podzim už jsem měl na každém tréninku tlupu hladových (rozuměj po sportu) rošťand a rošťáků. Podařilo se nám odjet na téměř všechny turnaje v sezóně – vynechali jsme pouze ty celorepublikové, na které prozatím – opakuji PROZATÍM – nemáme výkonnost. Hned první turnaj se ukázalo, jak skvělé děti a rodiče máme v týmu, protože i když se bohužel ze zdravotních důvodů nedostavil trenér, tak rodiče rozhodli, že to s dětmi zvládnou sami – úžasné a já moc děkuji za takový přístup. Co se týče výsledků – začátek sezóny byl vlažný a měli jsme problémy se porovnat i s týmy v nejnižší skupině „C“. Osobně si myslím, že kdybychom se sešli na soustředění ve větším počtu, tak je rozjezd o něco lepší, takže opět apeluji na rodiče – prosím, neplánujte si nic na konec prázdnin – vždy tam máme soustředění, které děti neskutečně stmelí. Postupně se ale naše výkony zlepšovaly, parta se stmelovala a dokonce jsme na některé turnaje odjeli v takovém počtu, že jsme mohli nasadit 2 týmy – to je perfektní a moc děkuji za skvělou turnajovou docházku. Když se nám sešel tým dobře, byli jsme naprosto vyrovnanými soupeři již ve skupině „B“, což je úžasný posun. Teď si střihneme pár zimních turnajů v Říčanech a na jaře už se celostátních turnajů bát nebudeme – to jsem si jist!
Co musím ale vyzdvihnout je úžasná chemie v tomto týmu – děti jsou skvělá parta, v autobusech i na turnajích jsme si vždy užili kopec srandy a tak to má být. DĚKUJI!

Kategorie U12

TRENÉR: Ladislav Homola

V této kategorii je třeba také vyzdvihnout perfektní tréninkovou i turnajovou docházku. Dovolím si zde použít slova trenéra Ládi – v této kategorii přichází děti a odchází sportovci. S tím se nedá než souhlasit. Ačkoliv zábava je pořád potřeba, tak v této kategorii je již kladen větší a větší důraz na sportovní stránku věci. Je to poslední předstupeň před opravdovým patnáctkovým ragby a tedy už musí všichni začít přijímat určité role v týmu a s tím spojenou zodpovědnost. I kategorie U12 se zúčastnila téměř všech turnajů v podzimní sezóně. V této kategorii jsou pouze 2 výkonnostní skupiny „A“ a „B“ – vzhledem k tomu, že ke konci podzimu naši bizonci nenašli ve skupině „B“ již přemožitele, tak jsem si jistý, že na jaře máme cíl jasný. 🙂

Kategorie U14

TRENÉŘI: Milan Kouba, Michal Doležel

Když jsme v předchozí kategorii mluvili o přerodu z dětí na sportovce, tak zde už mluvíme o přípravě na muže a ženy. Změna je to obrovská – z půlky hřiště se hraje na celém hřišti, z 9 hráčů je 15. hraje se zkrátka už klasické patnáctkové ragby a každý hráč(ka) na hřišti má svojí roli. Pokud se v U12 ještě může podařit jednotlivcům táhnout celý tým, tak zde už je naprosto jasné, že musí makat každý jednotlivec na 100%. Na začátku sezóny byla tato změna pro nás trochu velké sousto a bohužel nám na začátku hodně ujížděl vlak. Musím vyzdvihnout obrovské nasazení a úsilí obou trenérů, kteří se prostě kousli a řekli si, že s tím musí něco udělat. A ejhle, již po několika zápasech bylo znát, že si hráči zvykají na svoje role a hra se opravdu výrazně zlepšila. Ačkoliv výsledkově to nebyla žádná hitparáda, tak herně už jsme vlak začali dohánět a věřím, že na jaře na vlak naskáčeme v plné parádě. A protože se v této kategorii také konají turnaje Open 7s, tak se trenéři rozhodli účastnit i těchto turnajů, ve kterých jde krásně sbírat zkušenosti a rozvíjet především útok. Hráči si výsledkově spravili chuť opravdu náramně, protože kromě jednoho jediného zápasu porazili vše, co jim přišlo do cesty. Gratulace! Nesmím opomenout, že v této kategorii úspěšně spolupracujeme již delší dobu s klubem Rugby Babice, za což jim děkujeme!

kategorie U16

Trenér: Květoslav Vykoukal

I v této kategorii spolupracujeme s klubem Rugby Babice a protože hráči jsou na sebe zvyklí z předchozí kategorie, tak zde si dovolím tvrdit, že už nejde o spolupráci dvou týmů, ale o jeden tým – řekněme Babilouč nebo snad Přelbice? Inu, vyberte si dle uvážení. Tým je dobře sehraný a zdobí ho obrovská bojovnost. Výsledkově si troufám tvrdit, že jsme vyrovnaní s ostatními týmy, občas jsme šťastnější my, občas soupeř, ale tak to bývá. Potřebovali bychom ještě více hráčů, abychom mohli na zápasy jezdit s plnou lavičkou. Vzhledem k tomu, jak jsou naplněné předchozí kategorie, tak věřím tomu, že se nám i tato kategorie v budoucnu příjemně zaplní. A i zde jsme byli na turnajích Open 7s, kde byli naši hráči velmi úspěšní – také gratulace!

Kategorie U18

Trenér: Robert Kašpar

V této kategorii se bohužel potýkáme s velkým nedostatkem hráčů a ani ve spojení s Babicemi nedáme kompletní tým, takže došlo ke spojení dokonce 3 týmů – Přelouč, Babice a Petrovice. Organizovat tréninky pro 3 týmy je dost složité, i tak ale má tento tým potenciál a podařilo se nasbírat nějaké výhry. Naši hráči z této kategorie už trénují i s muži RC Přelouč a pomalu se připravují na přestup do našeho mužského týmu. To by měl být ostatně cíl všech hráčů z předchozích kategorií – připravit se na přestup do hlavního týmu a pomoci držet tak dobrou pověst  a tradici našeho klubu. Jen tak dál kluci a holky – jste budoucnost RC Přelouč.

A co nás čeká?

Nyní se soustředíme na zimní přípravu, která bude probíhat od ledna v tělocvičně. V kategoriemi U8 – U12 určitě chceme zajet na pár turnajů v kryté hale v Říčanech, abychom si zase zvykali na zápasové tempo a mohli se plnohodnotně připravit na jarní část sezóny, která vyvrcholí mistrostvím republiky a doufejme i nějakým zahraničním turnajem – nechte se překvapit.

No a těm co to dočetli až sem mi dovolte popřát krásné vánoce a hlavně co nejlepší vstup a vůbec celý rok 2023, věřím že to bude rok plný nejen sportovního nadšení.

Honza Šmíd
Trenér kategorie U10 a člen VV RC Přelouč

Start a Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *