PYRF 2022 - U12

U12 na Pražském festivalu ragby

V sobotu 9.4.2022 se hned na několika pražských hřištích konal tradiční jarní festival ragby (Prague Youth Rugby Festival – PYRF), na kterém se potkávají ty nejlepší týmy nejen z České republiky. Tentokrát na tento festival vyrazila pouze kategorie U12, kde výsledky posledních několika turnajů dávali možnost solidního umístění. 

Ale popořadě. Vzhledem k tomu, že se jedná o turnaj s umístěním a týmy zde nasazují ty nejlepší hráče jaké mají, i my jsme museli vybrat.
Naše hvězdná sestava: Erben M., Erben Š., Frydrych Zoe, Hetych D., Homolová A., Horký P., Jirásek M., Křivčík J., Pospíšilová B., Šmíd F., Váňa V., Zelený L., Zikán V..

Po příjezdu a vlastně po celou dobu turnaje bylo potřeba udržovat děti v pohybu, protože počasí ukázalo své nejroztodivnější vrtochy. Zažili jsme déšť, sníh, kroupy, bouřku, sluníčko, vítr – zkrátka celá paleta počasí nahuštěná do jednoho dne. 

Základní skupina

RC Jimi Vyškov – RC Přelouč – 4:1

Všem rozcvičkám a motivacím navzdory nastoupili naši svěřenci do prvního zápasu velmi „ospale a chladně“. Aktivitu vyvíjelo jen několik hráčů, ostatní jen přihlíželi. Na druhou stranu nutno dodat, že výkon našeho protivníka byl velmi dobrý, celý tým hezky spolupracoval a hrál tvrdě. nejspíš samotná tvrdost hry naše hráče dost zaskočila.

TSV Handschuhsheim A – RC Přelouč – 3:1

První prohra na turnaji naše hráče nesrazila – naopak. Do druhého zápasu nastoupili s mnohem větším nasazením a touhou po vítezství. Utkání bylo velmi vyrovnané, plné hezkých skládek i útočných akcí. Bohužel jsme se nevyvarovali některých drobných a nutno říct i zbytečných chyb, které nás stály výsledek. Trochu nás může ale hřát vědomí, že jsme sehráli takto vyrovnané utkání s pozdějším vítězem celého turnaje. 

RC Přelouč – Berliner SV 1892 Rugby – 1:3

Jak jsme byli nadšeni z předchozího utkání (i přes prohru), tak na toto utkání bychom asi všichni chtěli co nejdříve zapomenout. Spousta chyb, někteří hráči se rozhodli vůbec neskládat a umožnit tak protivníkovi snadný průnik na naše území. Nedařilo se téměř nic a ačkoliv jsme rozhodně v tomto utkání měli na výhru, tak jsme soupeři body odevzdali na stříbrném podnose. Bohužel jsme se po tomto zápase museli smířit s posledním místem ve skupině a v odpoledním bloku nás čekal boj o umístění od 19. do 26. místa. 

Skupina o umístění

Dragon Brno – RC Přelouč – 1:3

Po dlooouhééé pauze na oběd před námi byla nelehká úloha – rozpohybovat  a namotivovat prochladlé hráče. Naštěstí se to podařilo a toto utkání jsme měli pevně v naší režii. Všichni si už začínají zvykat na rychlejší tempo hry a i potřebná aktivita a tvrdost při čistění rucku se nám zápas od zápasu zlepšuje. Nicméně útočná hra stále stojí na našich hlavních oporách týmu a to jsme chtěli v příštím zápase změnit. 

RK Petrovice II – RC přelouč – 1:1

Do tohoto zápasu jsme se rozhodli na střídačce nechat odpočinout naše hlavní dvě opory týmu – Davida a Bertu. Cílem bylo namotivovat všechny ostatní hráče k vyšší aktivitě a přijmutí zodpovědnosti, protože už to přeci neuhasí David ani Berta. Viděli jsme bojovné a velmi vyrovnané utkání, které nakonec skončilo remízou. Ano – mohli jsme asi vyhrát, ale jako vítězství považuji to, že si všichni uvědomili, že i bez „těch dvou“ se dá hrát, pokud se zapojí opravdu všichni. 

RC Přelouč – RC Zlín – 3:2

K poslednímu utkání jsme nastoupili s jasným cílem – poslední zápas se musí vyhrát! A tak to na hřišti vypadalo první polovinu zápasu. Poměrně rychlé 3 položení asi přinesly až moc klidu a pohody do našeho týmu a nakonec jsme se museli o vítězství ještě solidně porvat. Budiž toto pro naše hráče ponaučení, že zápas končí až s hvizdem rozhodčího, do té doby se polevovat zkrátka nesmí. 

Shrnutí turnaje

Již před tímto turnajem jsme se rozhodli, že náš tým by mohl zkusit výkonnostní skupinu A, protože v Béčku poslední zápasy dost dominoval. Nyní jsme tedy měli možnost si toto vyzkoušet, protože do tohoto turnaje nasazují týmy opravdu to nejlepší co mají. Tato konfrontace nám ukázala, že ve skupině A budou opravdu kvalitnější soupeři a naše hra se musí jednoznačně zlepšit a to především v týmovém pojetí, tvrdosti a rychlosti. Během celého turnaje nebyl zápas, kdy by nás soupeř „zadupal“ do země. I přes první 3 porážky, všechny zápasy byly vyrovnané. Zároveň ale bylo vidět, že někteří hráči byli zaskočeni rychlostí a tvrdostí hry, měli až přílišný respekt ze soupeře a nepodávali takové výkony, na které jsme zvyklí. Všechny tyto nedostatky můžeme odstranit a jednoznačně je nutné, aby si hráči zvykli na toto tempo a styl hraní – toho docílíme jedině tím, že budeme nastupovat ve skupině A a budeme se pravidelně setkávat s těmi nejlepšími. Přeji celému týmu, aby se dařilo a věřím tomu, že do konce sezóny budeme plně konkurence schopní. 

Dovolím si ještě shrnout turnaj jako celek. Organizačně jsem viděl hodně rezerv a myslím, že takový turnaj by měl být zorganizován trochu lépe. Značení hřiště plastovými terčíky bylo vysloveně fiasko a byl jsem svědkem nespočtu situací, kdy nebyla uznána pětka, protože hráč prostě nevěděl, kde je pětkoviště. Na regionálních turnajích jsem schopen přimhouřit oči, ale na mezinárodním turnaji toto považuji za velkou chybu. Zároveň 3 hodinová pauza mezi základní skupinou a skupinou o umístění by se určitě také dala zkrátit – udržet 3 hodiny bez aktivity děti „v turnaji“ je dost náročný úkol. Na druhou stranu musím ocenit občerstvení – maminky napekly spoustu dobrot a nikde nebyly dlouhé fronty.

Mám velkou radost, že dorazilo poměrně hodně zahraničních týmů (9) – je vždy skvělé mít možnost porovnat se i na mezinárodní úrovni. Bohužel pro české ragby jsme z tohoto srovnání nevyšli úplně nejlépe, vzhledem k umístění německých týmů na prvních třech místech. Obecně bylo vidět, že Německé týmy hrají tvrdší a agilnější ragby. používají i v této kategorii prvky hry jako prorážení a odmítání – což je v našich pravidlech zakázáno. Ačkoliv se mělo hrát podle našich pravidel, ne vždy bylo toto striktně pískáno – což nerozporuji, myslím, že to ke hře patří. Je spíše otázkou, jestli je správné v kategorii U12 tyto prvky zakazovat. Celkově ale bylo k vidění nádherné ragby a to od všech týmů, nejen těch Německých. 

Ačkoliv tedy nás provázelo ne úplně nádherné počasí, tak jsme si užili spousty nádherného ragby. Děkuji všem a zase někdy příště.

Honza Šmíd
Trenér kategorie U10

Další fotky z turnaje PYRF najdete na tomto odkaze… 

Start a Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *