United World Games 2023 – perfektní zážitek

Tak jsme se konečně dočkali. Po dlouhém plánování a přípravách jsme v brzkých ranních hodinách ve čtvrtek 22. 6. 2023 nasedli do autobusu v Přelouči a vydali se směr Klagenfurt am Worthersee – tedy na United World Games 2023 – tzv. Olympiádu mládeže. Na palubě jsme přivítali týmy: U12 (pouze hráči a hráčky RC Přelouč), U14 (ve spojení s klubem Rugby Babice) a U16 (opět ve spojení s klubem Rugby Babice). Dále pak jsme ještě měli 2 dívky do kategorie U15 Girls – kde se zařadily k týmu RC Strong Girls – respektive Czech Barbarians. 

Čtvrtek 22.6.2023 – cesta a ubytování

Nálada v autobuse byla perfektní – všichni byli plní očekávání a už dlouho jsme se nemohli dočkat. Nevadilo nám ani pekelné vedro, které ten den panovalo všude od rána. Prostě jsme si zazpívali, parádně jsme se pobavili a najednou jsme se ocitli v Klagenfurtu – městu mezi malebnými kopci východní části Alpského pohoří hned vedle obrovského jezera Wörthersee. Po příjezdu na stadion následoval check-in, který proběhl nečekaně rychle a hladce a následně jsme se ubytovali ve stanech, které jsou po obvodu krásného stadionu Hypo-Arena (Wörthersee Stadion), který má kapacitu až 32000 návštěvníků. Večer už přišla únava, tak jsme rychle zapadli do skládacích lehátek, spočítali pár oveček a upadli do zaslouženého spánku.

Pátek 23.6.2023 – První zápasy a zahajovací ceremoniál

V pátek ráno byl budíček velmi brzy, protože již v 9:40 nás čekal první zápas U16. Když jsme zjistili jaká je fronta u snídaně, tak nás trochu zamrazilo, jestli vůbec snídani stihneme, ale nakonec vše klaplo jak hodinky a před 9. hodinou už jsme byli na hřišti Koschatzplatz, kde čekali na naše mladíky z U16 hodně nahecovaní Texas Rugby. Při prvním pohledu na jejich tým jsme měli trochu obavu, zda sem neposlali omylem tým mužů. Naši kluci se ale nezalekli a musím sám za sebe říct, že jsem zažil asi nejemotivnější zápas rugby za celý můj život. Atmosféra mezinárodního turnaje, obrovské nahecování a nasazení všech hráčů nakonec znamenali, že jasného favorita jsme porazili 19:10 a postarali se tak o obrovské překvapení, o kterém se mluvilo v kuloárech celý den. Před všemi hráči hluboce smekám a děkuji – postarali jste se mi (a nejen mně, to jsem si jist) o nádherný okamžik, který už bylo hodně těžké překonat. Vzhledem k tomu, že bohužel jen několik dní před událostí se organizátoři dozvěděli, že tým z Ukrajiny nemůže vycestovat přes hranice, tak se musely tyto zápasy zrušit – to znamenalo, že pro pátek měli U16 splněno.

Odpoledne pak čekaly 2 zápasy hráče U14. Pro většinu hráčů to byla úplně nová zkušenost a myslím, že to přeci jen trochu hráče zaskočilo. Do prvního zápasu proti sportovní škole z německého Erfurtu nevstoupili vůbec špatně, ale přeci jen nebyla hra dobře organizovaná, udělalo se pár chyb a to se v sedmičkovém ragby zkrátka hned projeví. Proto pak těsná prohra o 1 pětku (14:21) hodně zamrzí, obzvlášť, pokud cítíte, že se protivník porazit dal. Následoval zápas proti holandskému týmu Wassenaar Warriors a zde jsme se chytali za hlavy dvojnásob. V prvním poločase jsme bohužel opět spoustou nevynucených chyb darovali soupeři 3 položení. Do druhého poločasu se trenéři pokusili tým nahecovat a druhá půle byla NESKUTEČNÁ. Kluci protivníka tlačili jak mohli, ale bohužel se podařilo položit pouze 1 pětku. Je obrovská škoda toho prvního poločasu, protože kluci ukázali, že když opravdu zaberou, tak mohou hrát s kýmkoliv (holandský tým skončil nakonec na 2. místě!). Prohra 7:21 nebyla důvodem k jásotu, nicméně výkon v druhém poločase určitě ano – díky kluci.

K večeru se nám nad stadionem objevily černé mraky a nejen že dost silně sprchlo, ale sem tam se objevil i nějaký ten blesk. Došlo tedy k malému posunu zápasů, ale i tak se nakonec ke slovu dostala i kategorie U12. Pro tyto hráče a hráčky to byla asi úplně první konfrontace se zahraničními týmy a hlavně na tak veliké akci. V prvním zápase narazili na rakouský tým Rugby Hargelsberg a na mě osobně to působilo, že byli všichni tak trochu „opaření“. Hra byla taková rozcuchaná, padaly nám balóny z ruky a zkrátka to nebylo „vončo“. Tento tým má určitě na víc, ale tak i to se občas stane. Prohra 10:40 odpovídala tomu, co se na hřišti odehrávalo. Nebyl ale důvod věšet hlavu, naopak. Je to pro nás nová zkušenost, pojďme jí využít, pojďme si ty zápasy víc užít a neřešme, kde jsme a jak to dopadne. Následoval zápas proti Strong Girls a tam si náš tým spravil chuť výhrou 50:0. Gratuluji!

Po celý den měly také zápasy naše děvčata, které k čemu nastoupily, to vyhrály. Tady není moc co řešit, holky předváděly perfektní výkony a byly oporami svého týmu. Perfektní práce holky!

Pak už ale rychle na stadión, kde se už připravoval slavnostní ceremoniál. Klasický nástup jednotlivých výprav, jak to známe z olympiády byl neskutečný zážitek a následující show, kde se předvedlo spousta mladých sportovců (tanec, slamdunk basket, stunt bikes, atd.) byla báječná a všichni se parádně bavili. Pak opět šup na lehátko a nabrat síly na další den.

Sobota 24.6.2023 – dokončení skupin a Players Party

V sobotu byla situace ráno v podstatě totožná, první zápas U16 měli naplánovaný na 9:40, jen na snídani již nebyla taková fronta, takže ráno proběhlo v poklidu a hráči byli připraveni postavit se na hřiště proti spojenému týmu z německého Lipska a Erfurtu. Nabuzení předchozí výhrou nad Americkým týmem nastoupili naši borci ve velkém stylu a skvělým výkonem nedali soupeři moc šancí a výhrou 21:5 se vyšvihli na první místo v tabulce své skupiny. Perfektní výsledek a klukům gratuluji. Jsem si jistý, že to pro ně samotné byl grandiózní zážitek. Večer v 18:20 tedy nastoupili proti druhému týmu druhé skupiny, kterým byl rakouský tým Donau Wien. Protivník nastoupil do zápasu velmi tvrdou hrou a ta nesla ovoce. Fyzická převaha, tvrdá hra a několik srážek na hraně pravidel naše chlapce trochu zaskočily a jejich hra nebyla tak energická a kompaktní jako ráno. Je také nutné objektivně uznat velkou kvalitu hry soupeře. To, co nám se dařilo v předchozích zápasech se dařilo našemu protivníkovi. Nakonec to byla poměrně jasná prohra 0:43, což samozřejmě zabolí, ale je potřeba ten zápas hodit za hlavu, protože to znamená, že se v neděli můžeme poprat o bronzovou medaili a to za to stojí! 

Na kluky U14 čekal v sobotu známý tým z Říčan. Zde byl protivník jednoznačně nad naše síly a prohra 0:47 proti budoucímu vítězi celého turnaje U14 přeci jen nemusí tolik bolet, ačkoliv hráči toto samozřejmě ihned po zápase neřeší. Následoval poslední zápas ve skupině a vzhledem k rozpisu turnaje U14 a třem prohrám už to znamenalo i poslední zápas na turnaji. Bylo potřeba se oklepat a proti RC Graz pořádně zabrat, ať si kluci ochutnají pocit výhry. A naštěstí se to podařilo. Kluci nedali protivníkovi v podstatě ani metr trávníku, hra probíhala téměř výhradně na půli protivníka a kluci si na závěr turnaje položili spoustu pětek. Výhra 57:0 mluví za vše. Kluci – Gratulujeme! 

Na kategorii U12 čekal poslední zápas skupiny B a to proti jednoznačnému favoritovi této skupiny maďarskému Esztergomi Vitézek. Výsledek 5:30 je nakonec poměrně pěkný na to, jaký byl mezi týmy rozdíl. Tento výsledek znamenal 3. místo ve skupině B a následně tedy zápas proti 1. týmu ze skupiny A, kterým byl německý St George’s RUFC. Pořád bylo o co se poprat, protože vítězství by znamenalo postup mezi nejlepší 4 a tedy stále možnost bojovat o vítězství v turnaji. Tým byl skvěle namotivován a do zápasu dali kluci i holky úplně všechno. Bohužel to jen o 1 pětku nestačilo a prohra 15:20 znamenala zakončení turnaje pro náš tým U12. Následně se ukázalo, že tato prohra byla s týmem, který celý turnaj U12 vyhrál, takže to přeci vůbec není nic za co se stydět. NAOPAK! Klobouk dolů děcka, byla to pecka! 🙂

I naše děvčata měla v sobotu na pilno a nejdříve prohrály s týmem Laza Sport SE 15:21, čímž jejich tým skončil na 3. místě ve skupině. Pak je čekal zápas o postup do finále (v kategorii U15 Girls byly pouze 4 týmy), kde si daly odvetu s týmem Laza Sport SE a tentokrát je porazily 29:17 a tedy si zajistily místo ve finále, kde se nakonec v neděli utkaly v dalším českým týmem RC Strong Girls.

Po všech těch náročných zápasech na všechny účastníky čekala odměna v podobě Players Party. V ochozech stadionu burácela muzika a bylo vidět, že si to všichni mladí sportovci náramně užívají. Spousta nových přátelství, zábava, nové a krásné zážitky – to přesně je cílem těchto her a tento cíl byl myslím splněn na 100%. Chtěl bych tímto poděkovat organizátorům UWG 2023 za perfektní práci. Určitě není jednoduché uspořádat událost pro 8000 účastníků z 30 zemí světa. Děkujeme!

Neděle 25.6.2023 – finálové zápasy, medaile a odjezd

V neděli nakonec čekaly zápasy pouze na kategorii U16 (souboj o bronz) a dívky U15 (souboj o zlato). První na řadu přišla děvčata, která musela nakonec oproti plánu odehrát zápas v brzkých ranních hodinách. To je ale nerozhodilo a my máme obrovskou radost, protože tým Czech Barbarians nádherný zápas proti Strong Girls vyhrály těsně 21:19 a tedy si odvážejí zlaté medaile a pohár pro vítěze! OBROVSKÁ GRATULACE HOLKY!!!

No a poslední zápas celého víkendu se blížil. Výsledky předchozích zápasů nám do boje o bronz poslaly již známý tým Texas Rugby, který jsme na začátku porazili. Jak asi chápete, očekávání bylo veliké. Už jsme je jednou porazili, tak to prostě uděláme znovu, no ne? Bohužel, se nám tam sešlo několik zranění a co čert nechtěl, zrovna to byly opory týmu. I tak ale kluci do zápasu šli s jasným cílem si ty bronzové medaile vybojovat. Je ale nad slunce jasné, že protivník šel do zápasu s úplně stejnou motivací. Zápas to nebyl špatný, ale náš tým nepředváděl tu kompaktní a sebevědomou hru z prvního dne. Naopak protivník se vyvaroval chyb a zlepšenou hrou nás bohužel k většímu tlaku nepustil. Konečný výsledek 12:33 sice znamenal, že bereme neoblíbené brambory, ale určitě všichni hodnotíme turnaj jako velmi povedený a klukům patří obrovské DÍKY! Postarali jste se nám o spoustu emocí a za to vám DĚKUJEME!!

Následovalo rozloučení se stadionem , a pak už zase hurá zpět do Čech vstříc prázdninám. Nálada v autobuse cestou zpět byla snad ještě lepší, než cestou tam. Takovéto akce mají obrovskou sílu v tom, že ať se na hřišti děje cokoliv, tak mimo hřiště je to jednoznačná výhra. Silnější vazby, nová přátelství a nová motivace do dalšího rozvoje. Příště to přeci chceme vyhrát, protože NA TO MÁME!

Dovolte mi poděkovat všem sponzorům této akce, také rodičům dětí, kteří na každou akce připraví nějaké dobroty na prodej a tyto peníze potom použijeme na podobné akce právě pro děti a v neposlední řadě samozřejmě samotnému RC Přelouč. Díky Vám bylo možné poskytnout tento zájezd dětem za velmi dobrou cenu. 

Dovolte mi také poděkovat všem trenérům a rodičům, kteří se nebojí vycestovat s hromadou dětí, starat se o ně a vzít za ně zodpovědnost – to opravdu není jen tak! Bez Vás by to opravdu nešlo! DĚKUJEME!

Také samozřejmě děkujeme rodičům, že nám děti svěří, že v nás mají důvěru a zároveň mají zájem o to, aby jejich děti zažily něco mimořádného! Ani bez Vás by to nešlo – děkujeme!

No a asi největší díky patří všem hráčkám a hráčům! Byli jste perfektní, nemuseli jsme řešit žádné zásadní problémy, všichni se řídili nastavenými pravidly a hlavně jste skvělá parta! Přejeme Vám, ať Vám to vydrží co nejdéle a hlavně ať takových zážitků máme co nejvíc! 

Tak za rok zase? 🙂

Jan Šmíd

Start a Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *