Hostili jsme turnaj kategorie U10

Regionální turnaje mládeže jsou v plném proudu a poslední neděli 16.4.2023 jsme pořádali turnaj kategorie U10 u nás v Přelouči. Standardně jsou týmy rozděleny na 2 skupiny, protože už se zkrátka na 1 hřiště všichni nevejdeme, nicméně my máme tu výhodu, že můžeme využít i vedlejší tréninkové hřiště fotbalistů – za což jsme jim opravdu vděční. Z toho důvodu jsme pořádali tento turnaj pro obě skupiny a účast byla opravdu parádní – přijelo k nám 28 týmů z 13 rugby klubů (oblast Čechy). Přes 200 dětí se prohánělo na 7 hřištích a to není jen tak. Tímto bych chtěl poděkovat všem, kdo se zapojili do organizace – BEZ VÁS BY TO NEŠLO – DÍKY MOC! 

A teď už k hodnocení našeho výkonu. Za RC Přelouč jsme měli 1 tým ve výkonnostní skupině B. V sestavě Víťa Míčová, Vaneska Václavková, Víťa Lelek, Táda Dvořák, Mirek Tyc, Matěj Večerek, Dominik Čuchal, Dominik Muknšnábl a Patrik Blažej jsme se postupně utkali s týmy Praga B, Babice Rafani a RC Strong Girls. Vzhledem k tomu, že zápasy byly 2x 8 minut, a tedy poměrně dlouhé, tak si dovolím zhodnotit jednotlivé zápasy.

Přelouč Bizoni vs Praga B – 7 : 12

Do prvního zápasu jsme oproti zvyklostem nastoupili s perfektním nasazením a první půle byla myslím naprosto vyrovnaná. Diváci mohli vidět několik opravdu hezkých útočných akcí s pěknými přihrávkami a ukázkovým roztahování hry do stran. V druhé půli jsme ale polevili a to především v obraně. Spousta nedokončených a minutých skládek nabídly protivníkovi dostatek prostoru ke skórování. I tak ale hodnotím hru (až na ty skládky) kladně. Všichni chtěli hrát a to je pro mě nejdůležitější. 

Babice rafani vs Přelouč Bizoni – 6 : 7

V dalším zápase nás čekali Rafani z Babic a tento zápas byl opravdu parádní. Podle přísloví:“Každý chvilku tahá pilku“ jsme se střídali v herní převaze – chvilku měl navrch soupeř, chvilku mi. Nakonec se ten pomyslný jazýček přiklonil přeci jen na naší stranu. Kladně hodnotím větší snahu o skládky, nicméně i tak pořád skládáme za pas místo za nohy a to umožňuje protivníkovi v klidu před skládkou přihrát nebo se dokonce ze skládky vymanit. Bohužel se nám občas začal opět objevovat nešvar, kdy se na místo roztažení do stran vytvoří „hrozen“ hráčů za sebou… Za co musím ale všechny děti pochválit je opět nasazení a chuť hrát, to nechybělo opravdu nikomu. 

Přelouč bIZONI VS rc sTRONG gIRLS – 9 : 6

V posledním zápase jsme narazili na tým RC Strong Girls – jak název napovídá, je to tým složený pouze z dívek a hned na začátku musím vyseknout poklonu. Na dívky v týmech U10 jsme zvyklí, i my máme několik dívek v týmu, ale přeci jen mít tým složený pouze z dívek je v těchto kategoriích poměrně vzácné. Holky ale hrajou opravdu skvěle a v prvním poločase nám opravdu solidně zatopily. Do druhého poločasu jsme se musili pořádně nahecovat a naštěstí jsme se rychlou pětkou nastartovali k lepšímu výkonu a v druhém poločase jsme zase zatopili my jim. Byl to super vyrovnaný zápas a jasný důkaz, že tento sport je opravdu pro všechny bez rozdílů. 

Celkově mám z turnaje báječný pocit. Nejen, že je stále vidět posun v naší hře a jsme schopni ve skupině B odvádět krásné vyrovnané zápasy. Tak i ze stále většího množství hráčů a hráček ragby celkově. Je to skvělý pocit vidět 2 velká hřiště plné dětí pouze jedné věkové kategorie. Zdá se, že se pomalu ale jistě daří odbourávat předsudky, kdy se spousta rodičů bojí, že je to moc tvrdý sport. Ano, ragby je kontaktní sport, ale zároveň je to sport férový a pokud se hraje podle pravidel, tak v podstatě stejně bezpečný, jako jiné týmové sporty jako fotbal, hokej, florbal, atd.. 

No a to nás v září čeká mistrovství světa! 🙂

Tak Ragby ZDAR a už se těšíme na další turnaj, který by se měl odehrát tuto neděli v Chrášťanech na Iuridice.

Fotky z turnaje naleznete zde: Turnaj U10 – 16.4.2023, Přelouč – Rugby club Přelouč – album na Rajčeti (idnes.cz)

Honza Šmíd
Trenér kategorie U10

Start a Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *