Aktualizace vládních opatření s vazbou na amatérský sport

Ragby Zdar,

Na základě Usnesení č. 1262 jsou s účinností od 3. 12. 2020 00:00 hod. do dne 12. 12. 2020 do 23:59 hod. stanoveny nová pravidla k provozování sportovní činnosti. Vzhledem tentokrát k opravdu nešťastné a matoucí formulaci v tomto vládním usnesení, které si v řadě bodů navíc odporuje, je následující text doplněn i našim doporučením.

Pravidla a omezení pro provoz sportovišť:

  • Profesionální a amatérské soutěže se konají bez přítomnosti diváků

Pravidla a omezení pro amatérské sportovce:

  • Pro vnitřní přípravu na jedné sportovní ploše může být 1 tým nebo 1 skupina sportovců, nejvýše však 10 osob. Toto pravidlo už ale dále nespecifikuje, jak přistupovat k celkovému počtu lidí v téže budově, či jestli se toto pravidlo odvolává k obecnému nařízení v rámci pořádání vnitřních hromadných akcí. Roušky jsou v rámci vnitřních prostor povinné. V závislosti na toto zmatečné omezení doporučujeme přizpůsobit tréninkové jednotky či jakékoliv pořádané sportovní akce tomu, aby nedošlo k většímu hromadění osob uvnitř. Pokud však pořádáte akci (trénink), kde je více jak 10 osob, je nemyslitelné, aby například se prvních 10 hráčů šlo převléct/osprchovat do šatny a další čekali venku. V tomto případě doporučujeme, že při dodržení nutných hygienických nařízení (nošení roušek, dostupná desinfekce, atd.), mohou všichni sportovci a realizační tým být uvnitř téže budovy a to za předpokladu dodržení dvoumetrových odstupů a rozdělení více početních skupin (po deseti).
  • Sportovat venku je možné  na jedné sportovní ploše nejvýše ve 2 týmech nebo 2 skupinách a to bez roušek. Maximální limit není stanoven, nicméně i zde doporučujeme se držet obecného maximálního limitu 50 osob.
  • Pro příchod a odchod ze sportoviště, používání šaten,  sprch a toalet jsou nastavena režimová (hygienická) opatření

Tato pravidla jsem se pokusil co nejvíce zjednodušit a to i nad celkový rámec jinak velmi zmatečných a nelogických omezení v rámci posledního usnesení Vlády ČR ve vztahu k provozování sportovní činnosti. Kdyby k tomu měl někdo jakýkoliv dotaz či praktickou připomínku, neváhejte mě prosím kontaktovat.

Odkaz na usnesení Vlády ČR č. 1262: zde

Odkaz na Mimořádné opatření MZ vztahující se k tomuto usnesení: zde

Odkaz na výkladové stanovisko ČUSu k vydanému usnesení: zde

Start a Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *