Hra barbarů pro gentlemany. Ragby je elegantní a má přísná pravidla

V pátek 17. února jsme v pardubickém Českém rozhlase prezentovali náš sport a náš klub. Pozvání do studia, které zprostředkovala naše bývalá hráčka Věra Bláhová přijmula trenérka žen Olga Kalvová a trenér kategorie U4/U6 Martin Kohout.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na tomto odkaze , případně si pusťte rovnou v okně pod tímto textem.


 

Globálně úspěšný sport patří v Česku mezi menší. Přitom u nás má skoro stoletou tradici. V Pardubickém kraji funguje jediný klub.

„Občas si nás díky šišatému balónu pletou s americkým fotbalem, ale jsou to naprosto rozdílné sporty. Případná záměna se nás nijak nedotýká. Pravidla se často mění vzhledem k bezpečnosti hráčů, což je priorita číslo jedna. Je to fyzicky velmi náročné, kontaktní. Přesto statistiky zranění ve srovnání s našimi tradičními sporty nijak nevybočují,“ říká Martin Kohout z Rugby Clubu Přelouč.

Chytejte za spodek

Fotbal je hra gentlemanů, kterou hrají barbaři a ragby je hra barbarů, kterou hrají gentlemani. Ragbisté s touhle hláškou souhlasí. „Na pohled je to elegantní hra. Proti sobě stojí dva týmy. Snaží se donést šišku do brankoviště. Nahrává se dozadu. Atakovat můžete jenom hráče, který nese balón. Bez balónu by šlo o faul na červenou kartu. Snažíte se zastavit protihráče za nohy, vždy jenom od pasu dolů.“

Ragby aktuálně zůstává druhým divácky nejnavštěvovanějším sportem na světě. „U nás se hraje od roku 1926, ale nezakotvilo tak jako třeba na Britských ostrovech, ve Francii, Austrálii anebo na Novém Zélandu. Nedaří se ho prosadit tak jako fotbal, hokej a jiné,“ krčí Kohout rameny.

Dvousečná exkluzivita

Přeloučské ragby brzy oslaví 50 let. Nedávno uspořádali první ples a udržují i Síň slávy. „Klub vznikl v roce 1974. Tenkrát byla Dukla Přelouč, ze které se rekrutoval náš civilní oddíl. Hráči přicházeli na základní vojenskou službu, usadili se a založili rodiny. Na vzniku se podílel pan Jiří Mít, k ruce mu byl Leopold Blachut a Jirka Franta. Následujících 20 let účinkovaly oba kluby. Od roku 1994 je Rugby Club Přelouč.“

Výsada jediného klubu v kraji není žádná velká výhra. Na turnaje i k zápasům to přeloučští mají daleko. Před pár lety byl ženský klub v Pardubicích, ale nevydržel.

Základna je v Přelouči poměrně široká. „Loni jsme dosáhli počtu 100 dětí. Otevřeli jsme i novou kategorii U4 pro nejmenší ragbisty. Běží náborové akce, náš sport prezentujeme ve školách. Pravidelně se účastníme Sportovního parku Pardubice. Teď přes zimu jsou děti často v tělocvičně,“ říká trenérka Olga Kalvová.

Moderátor a autor části článku Jakub Malý

Start a Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *